10 MAKANAN PALING MENGGEMUKKAN DI MALAYSIA

salam semua

Have u had your shake today ?

Ketahui 10 Makanan Paling Menggemukkan di Malaysia .

Saya sangat tertarik dengan analisa seorang pakar kesihatan iaitu Kevin Zahri mengenai 10 Makanan Paling Menggemukkan di Malaysia . Oh ya , sudah tentu kerana di malaysia sahaja , kita mempunyai beribu manusia yang mengalami tahap kegemukan yang terlampau ! .

Senarai yang diberikan di sini tidak terhad kepada makanan tempatan Malaysia tapi makanan kegemaran di Malaysia termasuklah daripada fast food, trend dessert etc.

Sekeping 300kcal tanpa kuah. Kalau 2 keping dah 600kcal. Ia mudah, cepat, murah tapi sememang bukan pilihan yang sihat.
 
Nasi lemak adalah makanan kegemaran raykat Malaysia tapi disebabkan santan yang berlemak tinggi, nilah kalori nasi lemak sebungkus dalam 350-400kcal. Kalau dengan lauk-lauk seperti di atas mungkin dalam 600kcal.
 
 Bagi saya, Mamak adalah fast food ala-ala Malaysia dan walaupun ada pilihan yang lebih sihat, nasi goreng, mee goreng, maggi goreng (semua dalam 500-600kcal) bukan sahaja berkalori tinggi tapi kuantitinya pasti lebih segenggam.
 
 Fast food memang sedap dan tidak salah makan sekali-sekali tetapi ia berkalori tinggi dan kurang seimbang. Contoh hidangan “Super Size” boleh cecah 900kcal.
 
 Tren makan donut ini semakin menjadi di Malaysia. Memang lazat dan cepat nak makan. 1x donut biasa = 200kcal. Kalau promosi “beli 5, percuma 1″ dah 1200kcal.
 
Masalah minuman bergula? Well gula! 1g gula = 4kcal dan ia kandungan utama kebanyakkan minuman-minuman di Malaysia. 1tin minuman bergula berkarbonat = 150kcal.
 
 Pisang goreng adalah tren bagi mereka yang bekerja. Kalau ada yang keluar untuk temujanji, pasti akan pulang dengan pisang goreng. 1x pisang goreng = 90kcal atau lebih (bergantung kepada saiz).
 
 Sebenarnya bukan salah nasi itu sendiri (ia tetap sumber tenaga yang baik) tetapi salah kuantiti pengambilan. Saya sendiri makan nasi putih hari-hari tapi cuma segenggam tangan sekali makan. Jangan lebih. 1 genggam sederhana = 150kcal.
 
 Seperti kuih-muih negara lain jugak, kuih Melayu penuh dengan gula-gula. Sebagai panduan mudah, anggap sebiji kuih 120kcal.
 
1x Teh Tarik mengandungi dalam 90kcal. Tak lah banyak sangat. Tapi masalah teh tarik adalah kuantiti pengambilan seharian. Kalau 2-3 cawan setiap hari bersamaan dengan 80,000kcal setahun.


Memang gerun melihatkan senarai 10 makanan paling menggemukkan di Malaysia ini . Memang patut kita semua ada kesedaran dalam hal pemakanan harian kita . Oleh itu bertukar lah kepada pemakanan yang sihat , gaya hidup yang sihat , insyaallah anda akan berjaya . Keyakinan itu perlu untuk merialisasikan impian anda . 

Jadi sekiranya anda bersedia untuk memulakan program turun berat badan dengan sarapan pagi yang sihat dengan herbalife dan ingin melantik saya menjadi coach Herbalife anda , hubungi saya, ieda0106@yahoo.com sms 017 9735306 atau whatsapp 018 2121619


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...